25 Ocak 2012 Çarşamba

Dikmen Vadisi'nde neler oluyor?




Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bugün sabah 7:30'da Dikmen Vadisi'nde gerçekleşmesi planlanan yıkımın ertelendiğini duyurdu. Yıkımın ertelenmesinin nedenini yoğun karın, vadi üzerinden ajitasyon yapabilecek provokasyonculara yarayacak olması şeklinde açıklayan Gökçek; "Kar yağarken... diyerek lafa başlamalarına imkan vermedik. Ama bir adım geri atmamız söz konusu değil. Kesinlikle havalar ısınır ısınmaz yıkım gerçekleşecek." dedi.

Görünen o ki, 6 yıldır direnen Dikmen Vadisi'nin savaşı havalar biraz iyileşince daha da sertleşerek devam edecek. Peki bir dolmuşa binip ulaşabileceğimiz Dikmen'de, insanlar neyin savaşını veriyor?

  • 30-40 yıldır yaşadıkları evlerinden "işgalcisiniz", "hak sahibi değilsiniz" denilerek atılmaya çalışıyorlar.
  • Evlerine 3 bin lira teklif ediliyor; ancak Dikmen halkı, evlerinin yerine yapılması planlanan lüks konutların 700-800 bin liradan satılacağını biliyorlar.
  • Vadi halkına TOKİ'den ev satın almaları öneriliyor, ancak bu evlerin fiyatları 85-105 bin lira arasında değişiyor.

Dikmen'de insanlar, ne kar ne rant peşinde. Onları direnişe sürükleyen ne dikkafalılık ne uyanıklık. Anlaşmaya giderlerse alacaklar 3 bin lira ile 85 bin liralık TOKİ evini satın alamayacaklarını biliyorlar. Sadece, evlerine karşılık, başlarını sokacak bir ev istiyorlar.